Om de ambities van het Vlaams Betonakkoord in de praktijk om te zetten, moeten nog enkele systemische knelpunten aangepakt worden. Buildwise werkt momenteel via twee projecten samen met de hele sector om de circulaire betonpraktijk op te schalen.
Aanbieders van innovatieve oplossingen stuiten op barrières zoals het technische kader (normen, certificatie enz.). Via het “Concrete Circularity Center” (EFRO) is een demonstratiecentrum voor circulair beton opgezet, waar aannemers en andere bouwactoren advies kunnen inwinnen en proeven kunnen uitvoeren om kennis te maken met verschillende innovatieve materialen en technologieën rond circulair beton. Bovendien zijn twintig innovatieve betonmengsels uitvoerig getest om de bruikbaarheid te evalueren en de certificatietijd voor circulair beton te verkorten.
Projectteams kunnen mogelijk specifieke technische kennis ontberen. Dat verlaagt het vertrouwen in innovatieve oplossingen en stimuleert niet de vraag naar circulair beton. Bovendien biedt het huidige beleidskader onvoldoende mogelijkheden om als "ecosysteem" binnen de betonwaardeketen concrete oplossingen te realiseren. In het Living Lab “Circulair Beton” (VLAIO) is het centrale doel om de markt beter te organiseren opdat vraag en aanbod elkaar ontmoeten. Er wordt onder andere ingezet op het implementeren van aanbestedingsvormen voor innovatie en duurzame producten, het verhogen van kennis bij alle betrokken partijen en het bevorderen van structurele samenwerkingen tussen de spelers. Via vijf grote pilootprojecten, worden collectieve instrumenten en technisch gevalideerde toepassingen gerealiseerd. Daarnaast worden via Embuild Vlaanderen interesses en activiteiten gebundeld binnen het ecosysteem, opdat de beton- en bouwsector een grote stap voorwaarts kan zetten naar een succesvolle toepassing van circulair beton in de praktijk.